Ekstrakt z pestek winogron – moc antyoksydantów

W ostatnim czasie zauważa się niezwykle pozytywne zjawisko, a mianowicie powrót do naturalnych sposobów leczenia, organicznego żywienia, generalnie zdrowego stylu życia. Większą uwagę przykłada się do profilaktyki leczenia – zgodnie z zasadą – lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dzięki czemu bardzo popularne i chętnie kupowane są rozmaite wyciągi, soki, ekstrakty na bazie produktów naturalnych, pozbawione konserwantów, chemicznych ulepszaczy.

Udowodniono, że produkty, pochodzące prosto z natury maja zbawienny wpływ na nasz organizm. Leczenie farmakologiczne jest stosowane w razie wyraźnej potrzeby – stanowi niejako ostateczność. Lekarzy już tak chętnie nie zalecają antybiotyków bez wyraźnych przesłanek. Częściej wspomagają leczenie produktami ziołowymi, zalecają naturalne metody.

Jednym z takich cudownych, ostatnio coraz częściej stosowanych specyfików jest ekstrakt z pestek winogron, który jest bogaty w antyoksydanty. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, które wpływają na procesy starzenia się i rozwój wielu chorób. Wolne rodniki są produktami przemiany materii lub mogą być syntetyzowane przez organizm na skutek działania promieniowania UV. Szkodliwe substancje występują także w zanieczyszczeniach w powietrzu, dymie papierosowym, skażonych płodach rolnych, łączą się z tlenem i dostają do organizmu.

ekstrakt opc

Przeciwutleniacze, występujące w ekstrakcie z pestek winogron, to inaczej oligomeryczne proantocyjanidyny, w skrócie OPC. W handlu na określenie ekstraktu z winogron często używa się nazwy ekstrakt OPC. Pestki winogron posiadają antyoksydanty o niebywale mocnym działaniu – większym, niż witamina C i E. Osoby, które dostarczają do organizmu odpowiednią ilość antyoksydantów są mniej narażone na infekcje.

Oprócz tego, że wpływają na urodę, poprzez opóźnienie procesu starzenia, odporność, antyoksydanty, znajdujące się w pestkach winogron mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu krwionośnego. Wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność. Są wybawieniem dla osób ze skłonnościami do żylaków. Antyoksydanty mają ważne znaczenie w profilaktyce przeciwzawałowej.

Pestki winogron, zawierające przeciwutleniacze są doskonałym produktem dla cukrzyków. W znaczący sposób obniżają poziom cukru we krwi. Niektórzy badacze twierdzą też, że ekstrakt z pestek winogron ma działanie przeciwrakowe, ale wciąż trwają badania, mające na celu udowodnienie tej tezy.

Liczne przykłady wskazują, ze warto sięgać do naturalnych metod leczenia, zwłaszcza do tych o udowodnionym naukowo działaniu, jak ekstrakt OPC z pestek winogron, o którym więcej przeczytamy na http://ekstrakt-z-winogron.pl.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (wybrano z 0 głosów)