Szkodliwość żywności fast food

Obecne społeczeństwo coraz bardziej odchodzi od kultury żywienia danego narodu. Młodzi ludzie coraz częściej sięgają po dania fast food, które bardzo niekorzystnie wpływają na metabolizm człowieka. Jednym z podstawowych zagrożeń, które niesie nam tak zwane “śmieciowe jedzenie” to popularna obecnie w stanach zjednoczonych otyłość. Już co trzeci Amerykanin jest obciążony tą chorobą. Niestety znaczny rozwój modyfikacji żywności jest wykorzystywany przez producentów, a ludzie spożywający to, nie zdają sobie sprawy z tego co tak faktycznie jedzą.

kebab

Przykładem mogą być rzeczy, które chyba każdy ma w domu jak jajka czy mleko. Na przykładzie wyżej wymienionych jajek można zauważyć jaka różnica jest między jajkami z wolnego wybiegu, czy od naturalnych wiejskich kur a między jajkami od kur hodowanych na masową skalę. Pierwszą rzeczą, która rzuca nam się w oczy jest oczywiście większość. Jaja modyfikowane są zdecydowanie mniejsze od tych naturalnych. Kolejnym aspektem jest smak. Różni się on między tymi dwoma, choć dzięki technologii żywności jakie podajemy zwierzętom jest on zbliżony. Każdy może zauważyć, że żywność nieekologiczna jest teoretycznie smaczniejsza. Dzięki szeregowi zabiegów, jakim poddawane jest jedzenie sprawia one złudne wrażenie smacznego. Ilość sztucznych substancji wstrzykiwanych do żywności daje takie efekty.

Reklama: zjedz dobry kebab U Szwagra!

Ostatnio na ulicach każdego miasta można zauważyć coraz więcej barów typu kebab. Kebab to turecki chleb zwany pitą, do którego jest włożona surówka, sos i mięso. Mięso w tym daniu zazwyczaj jest to kurczak bądź cielęcina. Jak można się domyślić, nie jest to mięso najwyższej jakości.Trzeba jednak przyznać, że sposób w jaki zostaje ono przyrządzone sprawia, że naprawdę smakuje to wielu osobą, Całe szczęście coraz częściej w swojej ofercie owe bary mają kebaby wegetariańskie. W nieznaczny sposób zmniejsza to spożycie szkodliwych substancji przez ludzi.

Posiadając wiedzę o chorobach XXI wieku powinniśmy w szczególny sposób zwracać uwagę na to co i jak jemy. Zwiększenie ilości szkodliwych w żywności przyczynia się między innymi do wyżej wymienionej otyłości ale to tylko jedno z zagrożeń. Głównym zagrożeniem jest zmniejszenie średniego wieku umieralności. Niestety z roku na rok dane są coraz gorsze, Przykro jest patrzeć jak zabijamy siebie z własnej woli. Zapłaćmy te kilka groszy więcej za nasze jedzenie ale jedzmy rzeczy, które faktycznie się do tego nadają.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (wybrano z 0 głosów)